13-18 Mayıs tarihleri arasında Malta’da düzenlenen 2022 Özel Olimpiyatlar Davetli Avrupa Oyunları’na özel sporcularımız damga vurdu. 25 ülkeden 1000 özel sporcunun katıldığı oyunlarda, özel sporcularımız 4 Altın, 12 Gümüş ve 5 Bronz olmak üzere toplamda 21 madalya aldılar. Atletizm, Bocce, Bowling, Futbol, Masa Tenisi ve Yüzme branşlarında düzenlenen oyunlara özel sporcularımız atletizm (6 özel sporcu), bowling (4 özel sporcu) ve masa tenisi (4 özel sporcu) branşlarında katılım gösterdiler. Özel Olimpiyatlar Türkiye kafilesi 14 özel sporcu, 4 antrenör ve 2 idareci olmak üzere 20 kişiden oluştu. Özel sporcularımız Adana, Artvin, Çorum, Denizli, Giresun, İstanbul, İzmir, Kayseri, Malatya, Manisa illerinden Türkiye kafilsine katıldılar. Pandemi döneminden sonra Özel Olimpiyatlar’ın uluslararası olarak düzenlenen ilk etkinliği olan oyunlara Malta 2022 Özel Olimpiyatlar Davetli Avrupa Oyunları Komite Başkanı Dr. Lydia Abela, Malta Başbakanı Robert Abela ve Özel Olimpiyat Avrupa-Avrasya Başkanı David Evangelista da katılım sağladı. 14 Mayıs tarihinde ülkelerin kortej yürüyüşü ve olimpiyat meşalesinin yakılmasıyla başlayan oyunlar, 17 Mayıs tarihinde kapanış töreniyle sona erdi. Açılış ve kapanış törenlerinde düzenlenen görsel şovlar ve etkinliklerle büyük coşku yaşandı.
Özel Olimpiyatlar Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Dilek Sabancı açılışta Türkiye kafilesinin önünde yürüdü ve özel sporcularımıza moral kaynağı oldu. Sn. Sabancı ayrıca oyunlar boyunca yarışma alanlarını dolaşarak ve madalya törenlerine katılarak oyunlar boyunca özel sporcularımıza destek oldu. Oyunlara katılan tüm ülkeler önümüzdeki yıl Berlin’de düzenlenecek olan Özel Olimpiyatlar Dünya Yaz Oyunları’nda görüşmek üzere ülkelerine geri döndüler.
Özel Olimpiyatlar Nedir?
1968 yılında Eunice Kennedy Shriver tarafından başlatılan Özel Olimpiyatlar, zihinsel engelli çocuklar ve yetişkinler için çeşitli Olimpik tip sporlarda yıl boyunca spor eğitimi ve atletik rekabet sağlamak, onlara fiziksel uygunluklarını geliştirmeleri, cesaret göstermeleri, neşe yaşamaları ve bir spora katılmaları için sürekli fırsatlar sunmaktır. Bu alanda dünyanın en büyük spor organizasyonu olup 200 ülkede 6 milyon katılımcıya yıl boyunca eğitim ve etkinlikler sunmaktadır. Yerel, ulusal ve bölgesel yarışmalar da dahil olmak üzere her gün dünyanın her yerinde Özel Olimpiyat yarışmaları düzenlenmektedir.
1982 yılında Prof. Dr. Hıfzı Özcan ve Sakıp Sabancı’nın önderliğinde temeli atılan Özel Olimpiyatlar Türkiye, 2002 yılından itibaren Dilek Sabancı’nın liderliğinde Türkiye Özel Sporcular Eğitim ve Rehabilitasyon Derneği (TÖSSED) çatısı altında Uluslararası Özel Olimpiyatlar’ın (Special Olympics) Türkiye’deki tek temsilcisidir. Özel Olimpiyatlar Türkiye 40 yıldır yüzlerce özel sporcuyla uluslararası organizasyonlara katılım sağladı.