Özel Olimpiyatlar Türkiye, tüm dünyada yer alan, hatta dünyanın en yaygın sivil toplum kuruluşu ve en büyük amatör spor organizasyonu diyebileceğimiz Special Olympics’in bir parçasıdır. Türkiye’de özel eğitim gereksinimi olan bireylerin spor yoluyla diğer bireylerle bir araya gelerek, sosyal hayata katılımlarını desteklemek amacıyla 1982 yılında Sakıp Sabancı ve Prof. Dr. Hıfzı Özcan’ın önderliğinde temelleri atılmıştır. 36 yıldır özel eğitim gereksinimi olan bireyler için çalışmaktadır.

Özel eğitim gereksinimi olan bireyleri, yakın çevrelerinin dar sınırlarından çıkarıp yaşamın akışı içine çekmek, diğer bireylerle spor ve sosyal alanlarda bir araya gelmelerini sağlayarak, onlara toplumda saygı gören yararlı ve üretken bireyler olabilme fırsatı vermek bizim varoluş nedenimiz. Yaptığımız tüm işlerde bunu gözetiyoruz. Faaliyetlerimize katılan her özel sporcu muhakkak bir madalya kazanıyor. Dediğimiz gibi zaten burada amaç kazanmak değil sporun birleştirici gücü altında onlara benzersiz bir deneyim yaşatmak.

Öncelikle sporun rehabilite edici etkisi var. Bir diğer önemli yönü de sporun birleştirici gücü! Spor yoluyla toplumun her kesiminden insanlar, farklılıklarına bakmaksızın kolayca bir araya gelebiliyor, kaynaşabiliyor. Ayrıca sporun sağlığa olan olumlu etkilerini de göz ardı etmiyoruz.

Özel eğitim gereksinimi olan bireyler -ki biz onları özel sporcular olarak adlandırıyoruz- ile diğer bireyleri bir araya getirdiğimiz; Birleştirme Projesi, Dilek Sabancı Karma Futbol Projesi, Minik Sporcular Projesi,  Sağlıklı Sporcu Projesi, Özel Olimpiyat Bölge ve Ulusal Oyunlar gibi birçok proje ve etkinliğimiz var. İlerleyen soru-cevaplarda proje ve etkinliklerimize katılım detayları vereceğiz.

Special Olympics tüm dünyada 170 ülkede bulunan 225 kuruluşu kanalıyla ki bunlardan biri de biziz, 4,7 milyon özel sporcuya ulaşan devasa bir yapı. Biz diğer 58 ülke ile birlikte Europe Eurasia bölgesine bağlıyız. Yaptığımız çalışmalarla bu ülkelerin arasında da ilk beşin içerisinde olduğumuzu da belirtmek isteriz. Special Olympics’in inanılmaz bir teşkilatlanması, inanılmaz bir kurgusu var. Her branş, her etkinlik, her çalışma için kurallar belirlenmiş. İhtiyacınız olan tüm konularda destek alabiliyorsunuz. Düzenli olarak gerçekleştirdikleri eğitim ve toplantılarla yapılan işin kalitesinin her yerde aynı olmasına çalışılıyor. Tüm ülkelerde bulunan kurumlar kendi kaynaklarını kendileri yaratıyorlar. Özel Olimpiyatlar Türkiye olarak gerçekleştirdiğimiz çalışmaların en büyük destekçisi ise Dilek Sabancı.

Özel Olimpiyatlar Türkiye Ailesi olarak, 2016 yılında ‘özel’ çocuklarımızı spor ve sosyal etkinlikler çerçevesinde diğer bireylerle bir araya getirerek 18 bin kişiye ulaştık. Bunu, kamu kuruluşlarının, sivil toplum örgütlerinin, gönüllülerin, ailelerin, üniversitelerin, eğitim kurumlarının ve özel sektörün desteğiyle gerçekleştirdik. Ancak geldiğimiz noktayla yetinmiyoruz; daha fazla spor dalında, daha geniş bir coğrafyada, daha çok sayıda özel eğitim gereksinimi olan bireye ulaşmayı hedefliyoruz. Daha fazla özel sporcuya ulaşmak, hayatlarına dokunabilmek, bizim için paha biçilemez bir duygu… Gönül ister ki 2017’de bu sayıyı ikiye, üçe katlayalım, birlikte daha fazla çocuğumuzun hayatını güzelleştirelim…

Özel ve partner sporcularımızı Play Unified çatısı altında buluşturuyoruz. Bir sloganımız var: ‘Oyun Birlikte, Hayat Birlikte’ diyoruz… Oyunları ve hayatı birlikte güzelleştirmek istiyoruz. Projelerimizdeki tek amacımız, bu özel çocukları dar sınırlardan çıkarıp yaşamın akışı içine çekmek. Birlikteyken oyunların ne kadar eğlenceli olduğunu, hayatın ne kadar güzelleştiğini göstermek… Tüm bu amacımızı ve heyecanımızı bir ‘kırmızı top’un içine sığdırdık. Herkesi, oyun ve hayatı güzelleştirmek için bu ‘kırmızı top’un peşine düşmeye davet ediyoruz.

Tüm kamuoyuna da bir çağrımız var. Derneğimiz tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kamu kuruluşlarının, sivil toplum örgütlerinin, gönüllülerin, ailelerin, üniversitelerin, okulların ve özel sektörün desteğiyle başarı kazanıyor ve gelişiyor. Özel Olimpiyatlar Türkiye, daha fazla spor dalında, daha geniş bir coğrafyada, daha çok sayıda özel eğitim gereksinimi olan bireylere ulaşmayı hedefliyor.

Daha çok destek demek daha fazla özel sporcuya ulaşmak,  hayatlarına dokunabilmek, hem onlar hem kendimiz için önemli değişiklikler demek. Bu anlamda herkesin yapabileceği bir şeyler mutlaka var. Sosyal medyada yaptığımız paylaşımların yaygınlaşması bile bizim için çok önemli. Lütfen, bizden desteğinizi esirgemeyin!

Kırmızı top, mottomuz olan Play Unified/Oyun Birlikte Hayat Birlikte kavramını simgeliyor. Bu nedenle takım oyunlarında kırmızı topumuzu kullanıyoruz ve ‘Hayat birlikte, oyun birlikte’ diyoruz. Bundan sonraki etkinliklerimizde de bu topu sıkça görebileceksiniz.

Özel olimpiyatlar Türkiye etkinliklerinde kurulan bir karma takımda hem özel hem partner sporcular bir arada bulunur. Örneğin 10 kişilik bir futbol takımında 6 özel 7 partner sporcu birlikte yer alır, aynı sahada omuz omuza oyunlar oynar, madalya almanın sevincini paylaşır. Özel sporcular için partnerlerinin olmasının veriminin yanında partner sporcunun da özel sporcu arkadaşının olması yepyeni bir tecrübedir.

Özel Olimpiyatlar Türkiye ailesinin parçası olmak için sitemizde yer alan kayıt formunu doldurabilirsiniz.

Özel sporcularımız her şeyden önce dünyaya özel gelirler. Amerikan Zihinsel ve Gelişimsel Engelliler Birliği (Amerikan Association of Intellectual and Developmental Disabilities)’ne göre zihinsel engelliliğin tanımı; IQ’su 70’in altında olmak, 18 yaşından önce tanı almış olmak, günlük öz bakım becerilerini yerine getiremiyor olmaktır.

Özel sporcularımızın hayatına dokunmak isterseniz üç farklı bağış toplama yöntemimiz var : SMS, Kredi Kartı ve Havale.

1- Tüm operatörlerden OZEL yazıp 1356’ya SMS göndererek 10 TL bağış yapabilirsiniz.

2- Sitemiz (www.soturkiye.org.tr)  adresi üzerinden kredi kartıyla aylık düzenli ya da bir seferlik bağışlar yapabilirsiniz.

3- Havale ile Akbank, Özel Sporcular Spor Eğit. Ve Rehabilitasyon Derneği Türk Lirası hesabına(TR890004600315888000166312) bağış yapabilirsiniz. Havale için herhangi bir ücret ödemek gerekmiyor. İsteyenler tek seferlik, isteyenler her ay düzenli olarak, miktarı tamamen kendilerinin belirleyeceği şekilde bağış yapabilir. Bağış miktarı ne kadar olursa olsun, özel sporcularımızın hayatında büyük değişiklikler yapacağına inanıyoruz. Bu kampanyayla oyuna katılıp hayatı birlikte güzelleştirmek isteyenleri, yanımızda görmek istiyoruz. “Biz özeliz, bağışlayın” diye seslenen sporcularımıza, tüm Türkiye’nin kulak vereceğine inanıyoruz…

Farklı tarihlerde ve farklı şehirlerde etkinlikler düzenlemeye devam ediyoruz. Detaylı bilgi için web sitemizde yer alan e-bültene kayıt olabilir, sosyal medya hesaplarımızdan ve web sitemizden etkinliklerimizin duyurularını inceleyebilirsiniz.

Özel sporcularımız karma takımlarda basketbol, futbol, voleybol ve bocce; bireysel olarak ise masa tenisi, yüzme, atletizm branşlarında antrenman yapıp oyunlar oynamaktadır.

Özel eğitim gereksinimi olan bireyler –ki biz onları özel sporcular olarak adlandırıyoruz- diğer bireyler ile hayatın doğal akışı içerisinde yer alan aktivitelerde; sinema, tiyatro, keyifli öğle yemeği, atölyeler gibi ortak paylaşım alanlarında bir araya gelebiliyorlar. Kimi zaman kokulu taşlar yapıyorlar kimi zaman golf oynamanın tadını çıkarıyorlar.

Özel Olimpiyatlar Türkiye kapsamında düzenlenen tüm etkinliklere (proje etkinlikleri de dahil olmak üzere) sağlık raporu almak mecburidir. Raporlar son 6 ay içerisinde alınmış olmalıdır. Aile hekimi ve sağlık ocaklarından alınan “Spor yapmasında sakınca yoktur” yazısı geçerlidir. Yönetim Kurulu kararı gereği sağlık raporu olmayan sporcular etkinliklerde katılamaz. Sağlık raporları etkinlik sırasında kayıt masasına teslim edilir.

Evet, 18 yaşından küçük sporcular için mutlaka ‘Veli İzin Belgesi’ alınmalıdır. Veli İzin Belgesi örneği etkinlik başvuru dosyası içinde yer almaktadır. Veli İzin Belgeleri etkinlik sırasında kayıt masasına teslim edilir.

Etkinliklere ve oyunlara katılmak için mutlaka kurum kaydı yapılması gerekmektedir. Web sitemiz üzerinden online olarak kurum kaydı yapabilirsiniz.

İlinizin içinde bulunduğu bölgede yapılacak olan Bölgesel Oyunlara kurum olarak katılım sağlayabilirsiniz. Uyguladığınız branşlar doğrultusunda kotalar tarafınıza ekibimiz tarafından verilmektedir. Katılım sağlayacak özel ve partner sporcuların, katılacakları branşta temel beceri sahibi olmaları zorunludur. Kurumunuzu Özel Olimpiyatlar Türkiye sistemine kayıt ettirdikten sonra web sitesi üzerinden “Duyurular” bölümünden etkinlik başvuru dosyası ile başvuru yapabilirsiniz.

Veli izin belgesi ve sağlık raporu ile beraber bireysel branşlara (yüzme, masa tenisi, atletizm) katılım sağlayabilir.

Kurum olarak Ulusal Oyunlara katılacak olan özel ve partner sporcuların daha önceden Bölgesel Oyunlara katılmış olması gerekmektedir. Sporcu daha önceden katıldığı Bölgesel Oyunlarda hangi branşta yarıştıysa Ulusal Oyunlara da o branşta katılabilir. Ulusal Oyunlara katılım kotaları ekibimiz tarafından belirlenmektedir.

Oyunlar eş zamanlı başladığından dolayı bir sporcu iki branşta yarışamaz.

Otobüs biletleri ve ya özel araç/servis ile yapılacak kilometre üzerinden ödeme yapılmaktadır.

Sporcu sağlığını gözetmek ve sporcuların sağlık durumlarının takibini yapabilmek adına tüm özel ve partner sporcuların katıldıkları oyunlarda sağlık taramalarına katılmaları gerekmektedir.

Etkinliklere katılacak olan tüm sporculara ferdi kaza sigortası yapılmaktadır. Bu yüzden ciddi durumlar haricinde sporcu değişikliği yapılmamaktadır.

Projelere katılım şartları projeden projeye değişmektedir. Konu ile ilgili detaylı bilgiyi Özel Olimpiyatlar Türkiye ofisinden alabilirsiniz.

Özel Olimpiyatlar Türkiye gerçekleştirilen etkinliklerde sporculara tişört ve spor branşı için gerekli ana malzemeleri(top vb.) vermektedir. Diğer gerekli spor ekipmanları (spor ayakkabısı vb.) katılımcı kurumlar tarafından sağlanır.

Bireysel branşlar için alt sınır 8, takım sporları için alt sınır 15 yaştır. Sporcular için üst yaş sınırı bulunmamaktadır.

Uluslararası oyunlara katılmak için Bölgesel ve Ulusal Oyunlara katılmış olmak gerekmektedir. Uluslararası oyunların katılımcıları Teknik Branş Sorumluları tarafından belirlenmektedir.